Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | ja_jagienka |

~albi 178.73.*.* |
co jest jak sie nie leczy na ten zespol ciesni nadgarstka? | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
| ||
linki reklamowe | |
~Danuta 83.28.*.* |
Jestem już 4-ty miesiąc po zabiegu operacyjnym ciesni nadgarstka, ale czy to normalne, ze ja w nocy i w dzień czuje dalej dolegliwosci bolowe, nie mam nic siły w tej rece, kciuk mam obolały ,drętwy,chociaz czucie jest zachowane, w nocy palce obolałe ,cieżko zgiąc w piastkę.Co robić, lekarz mówi mi ze trzeba czekać,nawet do roku. | ||
~Edi 80.48.*.* |
Mam 35 lat i też cierpię na tę chorobę. Ostatnio rozmawiałam z neurologiem na temat zabiegu i lekarz twierdzi że nie każdy zabieg przynosi poprawę a czasami poprawa jest krótkotrwała. Na razie rehabilituję i odciążam ręce w miarę możliwości a zabieg traktuję jako ostateczność. | ||
~gość 88.156.*.* |
Jestem po operacji ciesni,bardzo puchnie mi reka i sa chwile kiedy bol jest intensywny,czy to normalne? | ||
~maria 83.10.*.* |
Witam, bardzo cierpiałam na zespół cieśni,u mnie przyczyną była praca na komputerze. Miałam na obie ręce operacje w 2008 i 2009 r. Jeżeli się nadal źle czujecie po operacji,to oznacza, że nie zrobił Wam tej operacji dobry fachowiec albo sami coś zepsuliście po zabiegu. Ja czuję się po operacji bardzo dobrze.Nawet ustąpiło całkowicie drętwienie, brak czucia palca serdecznego w prawej ręce ale to trwało ok. 3 m-cy. a może dłużej. Nadal pracuję na komputerze i ponownie przy nasileniu pisania zaczynam odczuwać mrowienia ale to błahostka w porównaniu z tym co było. Ja cierpiałam dniem i nocą, to był koszmar. Życzę wszystkim powrotu do zdrowia. | ||
~internaauta 79.188.*.* |
Trudno uwierzyć w to co piszesz Mario. Praca nakomputerze absorbuje w przewadze jedną z reguły prawą rękę- klawiatura = mysz.A zatem dlaczego idruga ręka chora? Poza tym komputer nie obciąża nadmiernie | ||
linki reklamowe | |
zespół cieśni nadgarstka-schorzenie powstaje w wyniku długotrwałego ucisku na nerw pośrodkowy,który biegnie w tzw.kanale nadgarstka.To schorzenie najczęściej pojawia się u kobiet po 40.roku życia,wykonujących pracę biurową,kasjerek,fryzjerek czy osób pracujących przy taśmie produkcyjnej.Problemy mogą wystąpić u kobiet w ciąży,ze względu na zatrzymanie płynów w organiżmie,oraz u młodych mam z powodu noszenia dziecka.Początkowe objawy to mrowienie,ból nadgarstka promieniujący do palców.Z czasem mogą pojawić się trudności w chwytaniu i wykonywaniu precyzyjnych ruchów dłoni.Warto unieruchomić dłoń,aby zapoczątkować fazę gojenia,oraz chłodzić nadgarstek specjalnym żelem lub lodem.Wskazany jest także masaż tego stawu,a także specjalna technika zwana neuromobilizacją,wykonywana w gabinecie fizjoterapeuty.Ponadto lekarz rehabilitacji może zlecić zabiegi fizykoterapeutyczne np.krioterapię miejscową czyli leczenie bolącego nadgarstka zimnem(np.przy pomocy oparów z ciekłego azotu).Specjalista może też zlecić sonoterapię(działanie ultradżwiękami),fonoforezę(działanie ultradżwiękami i lekiem),lub jonoforezę(działanie prądu stałego połączone z działaniem leku).Niekiedy potrzebny jest zabieg chirurgiczny.Przeprowadza się go w znieczuleniu miejscowym,wykonując nacięcie w okolicy nerwu,jest to tzw.operacja otwarta,zabieg można jednak wykonać techniką endoskopową lub otwartą małoinwazyjną.(wiadomość spisana z SUPER TV nr 9) | |||
~wiolutka 178.56.*.* |
A ile kosztuje taka operacja? | ||
~gość 83.5.*.* |
witam ja w szpitalu św.Rafała w krakowie zapłaciłam 2600zł | ||

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |