Szkodliwe działanie masażu   (http://zdrowie.wieszjak.pl/forum/thread/15469,Szkodliwe-dzialanie-masazu.htm)

Henryk - 11:41 21-12-2009
Czy masaże mogą mieć szkodliwe działanie?
kasiuniaz - 09:30 08-12-2010
chyba tak, zwłaszcza jak robi je ktoś bez doświadczenia i wiedzy. może za mocno ucisknąc i problem gotowy.
ja chodzę tylko do profesjonalnych masażystów. lepiej więcej zapłacić i mieć pewność ze wszystko bedzie ok
lady.bird - 16:13 08-12-2010
Ja miałam silne bóle pleców, drętwienie palców i skurcze łydek - wszystko od kręgosłupa. Przed rozpoczęciem zabiegów masażysta poprosił mnie o rtg kręgosłupa i dopiero po zobaczeniu zdjęcia zaczął zabiegi. Co innego masaż relaksacyjny, a co innego leczniczy.
sama.nie.wiem - 18:58 12-12-2010
Znaleźć dobrego masażystę to sztuka! Zły masażysta = duży problem.
Mi przyjaciółka poleciła ekipę z salonu przy Karolkowej 50 (W-wa).
Chyba się wybiorę....
michoo - 21:49 12-12-2010
mieliscie kiedys tak ze po masazu czuliscie sie bardziej polamani niz przed?
vanity - 08:21 13-12-2010
mi zdarzało czuć się połamaną, ale w jakiś przyjemny, perwersyjny sposób - to taki ból, kiedy wiesz, że zaraz będzie lepiej, więc w sumie ci się podoba:)
uchaty - 22:45 26-02-2011
Jest taki etap masażu, w którym szybko uderza się dłońmi, lub "rozcapierzonymi" palcami. Moja matka zawsze miała po tym siniaki, ale jej bardzo łatwo się robią - wystarczy, że ktoś jej ściśnie rękę i już ma (nie żeby ktoś stosował wobec niej przemoc, broń Boże)
Gajaa - 15:55 22-03-2011
[quote=uchaty] Jest taki etap masażu, w którym szybko uderza się dłońmi, lub "rozcapierzonymi" palcami. Moja matka zawsze miała po tym siniaki, ale jej bardzo łatwo się robią - wystarczy, że ktoś jej ściśnie rękę i już ma (nie żeby ktoś stosował wobec niej przemoc, broń Boże) [/quote]

ale zawsze tak miała? To bywa objawem poważnej choroby...
asia69 - 17:31 22-03-2011
Czy to prawda, że nie można masować osób z podejrzeniem o zakrzepice żylną? Słyszałam , że taki masaż może spowodować oderwanie się skrzepliny i doprowadzić do zawału serca albo udaru mózgu.
Freja - 15:24 23-03-2011
zawał serca od masażu? nie, dziękuję...

a jakie papiery powinien mieć porządny masażysta? rozumiem że powinien być ortopedą, a nie tylko mieć skończony kurs masażu w ramce na ścianie?
Gajaa - 15:22 30-03-2011
[quote=Freja] zawał serca od masażu? nie, dziękuję...

a jakie papiery powinien mieć porządny masażysta? rozumiem że powinien być ortopedą, a nie tylko mieć skończony kurs masażu w ramce na ścianie? [/quote]

Kursy chyba też wchodzą w grę...
eve123 - 22:00 07-05-2011
Ja słyszałam o omdleniach po złym masażu, ale o zawale nie... to chyba nie był zwykły masaż tylko może jakiś erotyczny i stąd zawał? :) Ja chodzę regularnie na masaż. Moja masażystka ma całą ścianę certyfikatów i dyplomów ukończenia kursów. Jestm z niej bardzo zadowolona.
Freja - 16:10 23-08-2011
No właśnie mnie te papierki na ścianie nie przekonują. Każdy bioenergoterapeuta może sobie walnąć taki papierek eksperta. Byłam u rehabilitanta z taką właśnie "ścianą chwały" i buzia mu się nie zamykała jakim on jest specjalistą w porównaniu do wszystkich innych..

Niezbędnik »

Encyklopedia zdrowiaZdiagnozuj się
Wymienniki WęglowodanoweCo zwiastuje ból głowy?
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawja_jagienka
Dołącz do naszego grona