Zadaj pytanie na forum
![]() | Dr n. med. Piotr MiśkiewiczSpecjalista chorób wewnętrznych, specjalista endokrynolog http://www.endokrynolog.org/ |
| dukeaecc | Michał Waś | ja_jagienka | kw02 |

Po jakim czasie od zapuszczenia kropli z atropiną można prowadzić samochód? Mój tata wkrótce wybiera się do okulisty i chce pojechać autem. Twierdzi, że sobie poradzi. Jakoś nie jestem pewna, czy to bezpieczne. | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
To zupełnie zły pomysł, prowadzenie po atropinie. Źrenice są rozszerzone przez kilka godzin i nawet w pochmurny dzień jest się oślepionym. Ja po ostatniej wizycie u okulisty z trudem doszłam na przystanek autobusowy, a wcale nie było wtedy słonecznie... | ||
linki reklamowe | |
Zofia ma rację! próbowałam kiedyś prowadzić 3 godz.po zapuszczeniu kropli. to była masakra... | ||
Domyślam się, że pytają Panie o możliwość prowadzenia samochodu po tropikamidzie - leku stosowanym w diagnostyce okulistycznej. Ponieważ po zapuszczeniu kropli mogą wystąpić zaburzenia widzenia i światłowstręt, z prowadzeniem samochodu należy się wstrzymać przez około 6 godzin - aż powróci prawidłowe widzenie. Proszę pamiętać, że za prowadzenie samochodu po niektórych lekach można stracić prawo jazdy na 3 lata, a w niektórych przypadkach nawet na 10 lat i trafić do więzienia na 2 lata! | ||
linki reklamowe | |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISÓW |