Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
| dukeaecc | Garion | nieruchomosci_waw | mfilipinka |

A ja się nie zgadzam. Dlaczego właściwie wstyd miałby być rozwojowy? według tego każda emocja, której wolelibyśmy uniknąć jest rozwojowa. To bez sensu. Wówczas dążylibyśmy do tego, aby się wstydzić, a nie na odwrót. To chyba tylko takie wytłumaczenie. łatwiej nam sobie to wytłumaczyć, żeby nie czuć się źle, kiedy się wstydzimy. To miało jakąś swoja nazwę nawet, w psychologii, ale niestety nie pamiętam jaką... | ||
zgłoś naruszenie regulaminu![]() | |||
Redukcja dysonansu poznawczego;) ale nie zgadzam się z Twoja opinią. Każda emocja jest potrzebna i ważna. | ||
linki reklamowe | |
dla mnie wstyd jest lękiem, że nie zostaniemy zaakceptowani. że robimy coś źle i nieudacznie, że tak też wyglądamy, mówimy... moim zdaniem wstyd niszczy. nigdy nie powiem mojemu dziecku: wstydź się! | ||
Ja uważam, że nie jest potrzebny! Mi przynajmniej zawsze przeszkadzał, nigdy nie pomógł! | ||
Buka, ale może starałeś/starałaś się później coś zmienić, ulepszyć, poprawić - nie było tak? Wstyd uświadamia własne ograniczenia i motywuje do zmiany. | ||
~rudolf 78.28.*.* |
wstydzimy się bo raz w życiu coś nie poszło jak powinno.Aby zapobiec ponownemu ośmieszeniu i złej oceny ze strony obcych ludzi,unikamy danej sytuacji.Tym samym uciska nas balast zwany wstydem.Zależy również czego się wstydzimy, swego wyglądu a może zachowania... | ||
linki reklamowe | |

| A | B | C | D | E | F | G | H | I | J | K | L | M | N | O | P | R | S | T | U | W | Z | MAPA SERWISU |