Przejdź do strony:
» Elektrowstrząsy - lecznicze resetowanie mózgu
E-mail adresata:
Temat wiadomości:
Polecany wątek na forum Wieszjak.pl!
Treść wiadomości:

* do wiadomości automatycznie zostanie dołączony adres url wątku
Śledzony temat:
Psychologia
Wybierz metodę powiadomienia o nowych komentarzach w tym wątku:

14:28 28-07-2010
Zawsze mnie zastanawiało czy elektrowstrząsy z "Lotu nad kukułczym gniazdem" wyglądają w rzeczywistości właśnie tak, jak w filmie...
 zgłoś do moderacji zgłoś naruszenie regulaminu
odpowiedz

15:05 28-07-2010
podobno nie. ale i tak nie wyraziłabym zgody, by mnie podpięli do prądu :) mama mi mówiła, abym nie wkładała palca do kontaktu, to głowy tym bardziej nie będę wsadzać ;)
odpowiedz

linki
reklamowe

16:13 28-07-2010
super. ale niezłe. myślałem ze to w średniowieczu stosowali. chyba nikt o zdrowych zmysłach się temu nie podda.
odpowiedz

11:04 29-07-2010
elektrowstrząsy są stosowane do dzisiaj i cieszą się wciąż dobrą opinią i skutecznością
w dzisiejszych czasach wygląda to jednak inaczej niż w wyobraźni ogółu i w wielu filmach
jest to bezpieczna metoda
pacjenta poddaje się znieczuleniu ogólnemu (nie ma złamań, nie rzuca pacjentem w tak sceniczny i dramatyczny sposób)
następnie ustawia się natężenie i napięcie prądu, przykłada elektrody i trwa to chwilę (a nie przepuszcza się prąd aż pacjent padnie)
elektrowstrząsy nie niszczą pamięci, inteligencji
jest się tym samym człowiekiem

są ostatnią deską ratunku w depresji
i wciąż nie wiadomo dlaczego ich skuteczność jest tak dobra
tzn. dlaczego podwyższają nastrój i napęd nie zmieniając innych funkcji mózgu
odpowiedz

19:06 29-07-2010
Niby tak, interesują mnie takie klimaty więc o tym czytałem i jest tak jak piszesz. No ale jednak cieszą się bardzo złą sławą, chyba nie jest tak różowo jak twierdzisz. Niech mnie ktoś oświeci jak to z tym jest, bo sam już mam mętlik w głowie.
odpowiedz
~pati
195.34.*.*

08:00 30-07-2010
Moja kuzynka przeszła serię elektrowstrząsów z powodu schizofrenii, po zabiegu mogła wracać do domu, nic nie czuła, gdyż była w znieczuleniu, zupełnie nie odczuwała, żeby coś szczególnego się z nią działo, ani fizycznie, ani psychicznie. Ostatecznie poczuła się nieco lepiej, ale na krótko - elektrowstrząsy nie pomogły na jej chorobę, ani w niczym nie zmieniły jej osobowości.
odpowiedz
~ŁukkAsz
77.237.*.*

23:25 15-12-2010
Witam a możesz napisac czy np w Polsce sa robione takie terapie??????

wielkie dzieki! imbero21@interia.pl

Pytam ponniewaz nawet nie czytajac artykułów juz sobie pomyslałem ze to chyba najlepsza metoda wyleczenia! sam na depresje choruje! a ostatnio nawet jakas fobia mnie dopadła! tagze stosowałem juz rózne metody chociarz fakt że krótko!
taki elektrowstrzas dla pewnych komórek itd to najlepsze co moze byc!

pozdrooo
odpowiedz

linki
reklamowe

~goska
10.200.*.*

01:43 25-01-2012
Ja mogę wam powiedzieć jedno. Napewno taki zabieg wiąże się z baardzo dużym ryzykiem. Jest bardzo duże prawdopodobieństwo że już do końca życia będziemy bezwolnymi roślinami, które nie myślą... Zapewne spędzimy reszte życia w ośrodku dla chorych umysłowo, nawet o tym niewiedząc. Moim zdaniem to całkowity reset człowieka... Po tym można naprawdę ześwirować, wykluczając normalne życie czy chociaż czytanie, siedzenie przed komputerem, rozmowy z innymi ludźmi, jaką kolwiek logiką !!

Zastanówcie się nad tym bo to może was całkiem wymazać z tego świata i to na zawsze. Ba! Tak jakbyście umarli.
Wracając do tematu, nieu ważam żeby takie metody były jeszcze stosowane. Gdyby to było naprawdę skuteczne-zapewne więcej osób by się decydowało na takie coś. Ale skoro nie jest, zapewne jest bardzo niebezpiecznym zabiegiem, które tak naprawdę ma za zadanie UŚPIENIE człowieka i to na długi czas.

Nie raz oglądałam filmy, w których pojawił się ten motyw. Jak było widać, jest to koszmarny zabieg przy użyciu prądu o wysokim napięciu... Przecież do egzekucji stosuje się prąd, tyle że kilka razy silniejszy.

Już same fakty nasuwają prawdę-jest to zabieg tylko w nagłych przypadkach schizofrenicznych i to o dużym zaawansowaniu...schizofrenie da się wyleczyć, a taki zabieg wykonywany jest w ewidentnej ostateczności!
Czyli np. jeśli ktoś nie jest podatny na żadne leki, terapie a mimo to wykazuje dziwne zachowanie, obłąkanie NIE KONTAKTUJĄC Z LEKARZEM!
Ostateczne skutki takiego zabiegu nie są nigdy do końca znane.

Takie jest moje zdanie na ten temat.Pozdrawiam
odpowiedz
~Do goska
83.28.*.*

23:53 28-01-2012
Chciałabym wyrazić swoje zdanie na temat elektrowstrząsów, jako że sama (podkreślam, że jako bardzo młoda osoba) zostałam poddana takiej terapii. Oczywiście decydując się na nie nie byłam praktycznie wcale świadoma tego, jakie poniesie to ze sobą konsekwencje i czy rzeczywiście choć odrobinę mi pomoże..

Nie mogę się natomiast zgodzić z ostatnią wypowiedzią i swój post kieruje głównie do Ciebie, gosko. Po pierwsze, na jakiej podstawie twierdzisz, że takie metody nie są stosowane (a co za tym idzie, jak sama napisałaś, nieskuteczne i zwyczajnie bardzo szkodliwe?!). Znam jeden z większych w Polsce ośrodków leczenia psychiatrycznego i wiedz,że terapia ELD jest tam stosowana! ;) powiem więcej, nie tylko tam! I śmiem twierdzić, że niektórym nawet pomaga i nie robi z nich roślinki. Znam też osoby, które nie były szczególnie ciężkim przypadkiem do wyleczenia, a także poddały się elektrowstrząsom i czuły się dobrze!
Jestem tego najlepszym przykładem :)

Przemyśl , zanim napiszesz, prosze. Pozdrawiam.
odpowiedz

14:52 30-01-2012
Może na jednego elektrowstrząsy działają, a na innego nie? W końcu ponoć ich działanie nie jest do końca wyjaśnione...

To jak jest w końcu z tą terapią ELD, bo przede mną ktoś napisał, że mu pomogła, a w innym miejscu, że wcale nie wiedziała, jakie to może mieć konsekwencje... Czyli konsekwencje elektrowstrząsów mogą być jednak złe, tak??
odpowiedz
Przejdź do strony:

Niezbędnik »

Encyklopedia zdrowiaZdiagnozuj się
Wymienniki WęglowodanoweCo zwiastuje ból głowy?
Szukaj wśród 221 742 oddziałów lub poradni

Społeczność »

Zadaj pytanie na forumZOSTAŃ NASZYM EKSPERTEM
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
dukeaeccGarionnieruchomosci_wawmfilipinka
Dołącz do naszego grona